Sari la conținut

De ce Avem Nevoie de Muzee?

Museums

Astăzi, vremurile sunt din ce în ce mai incerte, iar muzeele acționează precum o ancoră în furtunile cu care ne confruntăm. Muzeele sunt clădiri în care sunt depozitate adevărate comori de informații, obiecte, artefacte și multe altele, care ne facilitează legătura cu ceea ce s-a întâmplat în istoria noastră de-a lungul evoluției omenirii. În muzee, vedem lucruri de acum milioane de ani. Vedem oase de dinozauri care au dispărut de milioane de ani. Poți rămâne mut de admirație uitându-te la oasele unui Tyrannosaurus Rex, dinozaurul meu preferat, recompus în întregime în Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Nu voi uita niciodată reacția mea atunci când mă uităm la oasele acelea superbe. După nenumărate ore din perioada copilăriei mele, atunci când eram obsedat de dinozauri, am rămas absolut extaziat văzând oase reale ale unuia. La fel am simțit când am văzut și oasele unui Mosasaur.

M-am gândit în sinea mea că acest lucru nu ar fi fost posibil, dacă nu ar fi existat un astfel de muzeu. Asemenea mie, nenumărați oameni se bucură să viziteze muzee și le place să vadă sculpturi, oase, picturi și multe alte exponate din vremuri imemoriale ale omenirii. Am auzit mulți oameni afirmând că muzeele sunt mai relevante astăzi decât au fost vreodată. Poate tocmai de aceea muzeele ar trebui să beneficieze de mult mai multă importanță. Se știe că mulți miliardari, în special în Statele Unite, finanțează cercetările pe care le desfășoară muzeele. Muzeele fac o treabă fantastică atunci când vine vorba de cercetarea diverselor locații de interes istoric și cultural, în căutarea artefactelor.

Învățăm din trecut. Muzeele și galeriile sunt cele mai potrivite locuri atunci când vine vorba de a oferi o perspectivă reală asupra istoriei omenirii. Niciun muzeu nu poate pretinde că oferă o imagine completă, dar fac o treabă destul de bună atunci când vine vorba de a ne arăta tragedii, minuni și evenimente din trecut. Cu siguranță că multe dintre lucrurile pe care le vedem în muzee sunt adevărate pilde în astfel de vremuri pline de frământări. Este imposibil să ignorăm tensiunile crescânde dintre atâtea națiuni, între partidele politice și, de asemenea, între grupurile culturale. Oamenii nu mai reușesc să găsească un numitor comun, mai ales acum când sunt multe probleme legate de gen, mediu, rasă și clasă. Dar putem să învățam din muzee și putem obține o perspectivă diferită și mult mai obiectivă a zilei de astăzi și de mâine, examinând trecutul. Plus că ne ajută să ne punem la lucru și partea intelectuală.

Museum

Muzeele au puterea incredibilă de a crea o anumită unitate la nivel politic și social. Ele aduc comunitățile împreună. Pot spune că există exemple nenumărate de astfel de muzee locale  și-n România. Le-am vizitat pe multe dintre ele și pot afirma cu tărie că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea.